Coöperatie ZECK plaatst 720 zonnepanelen…

18 juni 2015

Coöperatie ZECK plaatst 720 zonnepanelen op tennishal Keltenwoud in Bennekom

De Coöperatie Zonne-EnergieCentrale Keltenwoud (afgekort ZECK) gaat 720 zonnepanelen installeren op het zuidelijke dak van de tennishal Keltenwoud in Bennekom. De eerste algemene ledenvergadering van de nieuwe coöperatie heeft het ZECK-bestuur op 16 juni groen licht gegeven voor de realisering van het grootschalige project. Als ook de vervolgafspraken met onder meer leveranciers en de elektriciteitsnetwerkbeheerder Liander vlot verlopen, kan de installatie al in september in gebruik worden genomen.

De coöperatie ZECK huurt het dak van de Bennekomse tennishal minimaal 16 jaar lang van de Stichting Beheer Nieuw Keltenwoud. Bennekom krijgt daarmee een ‘eigen’ groene elektriciteitscentrale op zonnekracht. De verwachte jaarlijkse opbrengst is ruim 158.000 kiloWatt, goed voor 48 keer het gemiddeld verbruik (3.300 kWh) van een Nederlands huishouden. ZECK verkoopt de stroom van de centrale aan De Unie, een landelijke coöperatie voor lokale initiatieven op het gebied van duurzame energie. DE Unie werkt samen met de Coöperatie ValleiEnergie, een andere organisatie voor duurzame energie in de Gelderse Vallei.

 De zonnepanelen van het merk Amerisolar worden geïnstalleerd door het bedrijf Enersolar uit Veenendaal. De totale investeringskosten van de nieuwe centrale bedragen circa 254.000 euro inclusief BTW. Mede door een eenmalig investeringsubsidie van 25% van de provincie Gelderland en een 16-jarig exploitatiesubsidie Stimulering Duurzame Energie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verwacht het ZECK-bestuur dat de investering bij een rendement van 3,2% binnen circa 11 jaar terugverdiend wordt.

Inmiddels zijn al tientallen personen lid geworden van de coöperatie ZECK. Zij hebben toegezegd gezamenlijk bijna 300 panelen ‘af te nemen’. Na de ledenvergadering op 16 juni, waarin veel achtergrondinformatie en een toelichting op de investering, de lidmaatschapsvorm en de terugverdienmodellen gegeven werd, hebben zich nog meer leden aangemeld. Een aantal van hen is tevens lid van de tennisvereniging Keltenwoud of van de coöperatie ValleiEnergie. Het inleggeld bedraagt € 265 per zonnepaneel. De netto financiering bedraagt evenwel € 220 per paneel omdat ZECK de deelnemers binnen 6 maanden circa € 45 per paneel terugbetaalt. Vervolgens ontvangen de deelnemers elk jaar een deel van de opbrengst van de zonnestroom. De coöperatie ZECK wil minimaal 50 leden tellen omdat dit een voorwaarde van de provincie is bij de subsidietoekenning. Nog tot 1 juli kunnen belangstellenden inschrijven voor de ‘afname’ van zonnepanelen. De deelnemers hoeven niet van energieleverancier te veranderen.

Voor meer informatie en aanmelden: www.coopzeck.nl en secretariaat@coopzeck.nl.